اگر ممکن است پیرامون چگونگی شکل گیری مقدمات سفر مقام معظم رهبری به دانشگاه سمنان مختصری برایمان توضیح دهید.
بسم الله الرحمن الرحیم. با توجه به سفر اول دولت که در استانهای مختلف انجام می شد، ابتدا قرار شد که سفر دولت در آذر ماه انجام شود که بعد از مدتی معلوم شد که این سفر به عقب افتاده و از طرف دیگر قرار است مقام معظم رهبری به استان سمنان بیایند. که به هر حال این وضعیت باعث شد تا یک جلسه ای ما اواسط مهر ماه داشته باشیم در استانداری و در آنجا مطرح شد که مقام معظم رهبری قرار است به سمنان بیایند و یکی از برنامه هاشون دیدار با دانشگاهیان استان است. آنجا بود که به هر حال تاکید شد که حتما هم این دیدار باید در مرکز استان برگزار شود با توجه به اینکه هر کدام از شهرستانهای گرمسار، دامغان، شاهرود هر کدام دانشجوی قابل توجهی داشتند. نهایتا ما(دانشگاه سراسری سمنان) در آن جلسه داوطلب شدیم که این برنامه را در دانشگاه و در سالن فجر برگزار کنیم. که این سالن در حدود4500 نفر گنجایش دارد. و خوشبختانه مسئولیت برگزاری این برنامه بر عهده ما شد و قرار شد تا در 18 آبان ماه صبح زود، که یادم هست پنجشنبه هم بود؛ برنامه در دانشگاه سمنان برگزار شود. به هر حال برای من بسیار کار مشکلی بود چون برای اولین بار تو استان میزبان رهبری بودیم. حدود تقریبا 3 ماه بود که تازه رییس دانشگاه شده بودم و خودتون ملاحظه می کنید که حساسیت کار چقدر بالاست. خوشبختانه مراسم برگزار شد و بعدا که با استاندار صحبت می کردیم بهترین برنامه را آنها مطرح می کردند که در دانشگاه سمنان برگزار شد. و با جوی که ایجاد شده بود و خوشبختانه برنامه به گونه ای بود که الگو قرار گرفت برای دانشگاه های دیگر و استان های دیگر.
شما در محضر مقام معظم رهبری صحبت فرمودید و گزارشی از وضعیت آموزش عالی استان ارائه کردید. با توجه به اینکه این گزارش برای اولین بار در استان تهیه شده بود لطفا درباره محورهای آن توضیح دهید.
با توجه به اینکه تعداد زیادی دانشگاه و مراکز آموزش عالی در سطح استان است، خوشبختانه آنجا تصمیم گیری شد که بنده از طرف روسای دانشگاههای استان و به عنوان نماینده آنها صحبت کنم و بیشتر بحثم پیرامون آموزش عالی استان و روند آن بود. به هر حال وقتی بحث عدد و آمار و رقم مطرح است در مقابل مقام معظم رهبری دیگر نمی شود هر جور آماری را مطرح کرد. ما بسیج شدیم و یک تیمی را در دناشگاه درست کردیم با سرپرستی حوزه معاونت پژوهشی و خوشبختانه با فرمهایی که تهیه شد و بعد از کل استان استعلام شد نهایتا ما توانستیم آمار را جمع آوری کنیم، تعداد دانشجویان، تعداد رشتهها، مقاطع مختلف تحصیلی کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری و همچنین مقایسه ای بین وضعیت آموزش عالی در استان قبل و بعد از انقلاب. که این آمارها خود به تنهایی دید وسیعی ایجاد کرد. همانجا بود که مطرح کردیم ما قبل از انقلاب کلا دو تا مرکز علمی داشتیم که آنها هم تا مقطع کاردانی فقط بودند. که در آن موقع مطرح کردیم بعد از انقلاب بیش از 29 مرکز آموزش عالی وجود دارد با حدود شصت هزار دانشجو. سرانه دانشجو به جمعیت را مطرح کردیم که ما رتبه نخست را داریم، قطب دانشگاهی بودن، در مورد پارکهای علم و فنآوری و مراکز رشد، در رابطه با وضعیت گروههای تحقیقاتی، دانشجویان PHD، تعداد کتب تالیفی، مقالات ISI همه موارد خوشبختانه آنجا جمع بندی شد و گزارش بسیار خوب و کاملی بود. به غیر از آمار مسائلی که مطرح شد یکی سند توسعه استان بود که در پایان برنامه چهارم جمعیت استان باید به 120 هزار نفر برسد و زیر ساختهایی که نیاز دارد، خوابگاهها، امکانات جنبی، مطالباتی که ما داشتیم. به هر حال بحث جذب هیئت علمی بود، مساله نشست هم اندیشی روسای استان بود. در نهایت هم نقشه جامع علمی کشور مطرح شد در صحبتهامون. و بحث انرژی هسته ای را آنجا مطرح کردیم که به هر حال چون در آن موقع بحث تحریم جدی بود که دانشگاه سمنان و دانشگاهیان استان در این زمینه اعلام آمادگی برای پشتیبانی را کردند.
سفر مقام معظم رهبری چه تاثیری بر روند توسعه آموزش عالی استان داشت؟
بسیار موثر بود هم از نظر معنوی و هم از نظر مادی. پروژه های عمرانی مختلفی مطرح شد که این خود به تنهایی تاثیر بسزایی داشت به ویژه در دانشگاه سمنان. از نظر آموزش عالی، یک شناخت کاملی در کل استان و کشور نسبت به آموزش عالی پیدا شد. خب مردم نمی دانستند در واقعیت که این همه دانشجو و پتانسیل علمی در استان وجود دارد.
هم اکنون چند پروژه توسعه دانشگاه از محل اعتبارات سفر ایشان پیش می رود؟ و آیا بر روند این پروژه ها نظارتی وجود دارد؟
در مورد نظارت باید بگویم تیم فنی که از طرف مقام معظم رهبری می آیند بسیار قوی هستند و با برنامه ریزی دقیق پیش می روند. هم از نظر مالی همه چیز پشتیبانی می شود و بودجه ها مشخص است و هم از نظر برنامه ریزی و نظارت، نظارت بسیار دقیقی روی کار دارند. و ما توانستیم دو پروژه بزرگمون را از دو جنبه داشته باشیم یکی پروژه سلف مرکزی، که ابتدا 1800متر مربع بود که با رایزنی هایی که انجام شد به 3200 متر مربع رسید و دیگری خوابگاه مرکزی خواهران بود، که این پروژه هم در حدود 4000متر مربع که هر دو پروژه خوشبختانه ساخته شده و پیشرفت بسیار خوبی دارد و برنامه این است که در دهه فجر افتتاح گردد.
به نظر حضرت عالی کدام یک از محورهای بیانات مقام معظم رهبری در دانشگاه سمنان مهمتر و راهبردی تر بود؟ و اساسا ایشان چه مطالبات کلانی را مطرح فرمودند؟
از نظر مطالبات بیشتر بحثهایی که ایشان مطرح کردند تاکید روی مباحث علوم پایه، کرسی های آزاد اندیشی، جنبش نرم افزاری بود که آنجا اشاره شد و خوشبختانه بعد از آن در داخل خود دانشگاه سمنان چند تا از این برنامه ها اجرا شد. در رابطه با محورهای صحبتهای ایشان مواردی ایشان مطرح کردند که به نظر من برای اولین بار بود در سطح کشور مطرح می شد. به ویژه روی بحث ناتوی فرهنگی، مدیریت تحقیقات، مدیریت تحول، مبانی پیشرفت و الگوهای پیشرفت و نقشه جامع علمی کشور، بودجه های پژوهشی مواردی قابل اهمیت که باید روی آنها وقت گذاشته شود.
همانطور که مستحضرید دهه چهارم انقلاب به عنوان دهه پیشرفت و عدالت معرفی شده است. به نظر حضرت عالی جایگاه دانشگاه در این عرصه چیست؟ و نخبگان دانشگاهی چه رسالتهایی را بر دوش دارند؟
همانطور که مستحضرید دانشگاه نقش بسیار کلیدی را در سطح جامعه دارد. به جز تولید نیروی انسانی و مدیران آینده کشور بسیار جامعه را تحت تاثیر قرار می دهد. ما از نظر فرهنگی سند چشم اندازی داریم که باید در منطقه باید رتبه اول را هم از نظر علمی و هم از نظر فرهنگی داشته باشیم. از نظر فرهنگی ما باید دانشگاهی تمدن ساز داشته باشیم. این مسولیت دانشگاه را بالا می برد به ویژه نخبگان را که باید جامعه را هدایت کنند به سمت این چشم انداز. در تولید علم ما باید کوشا باشیم.
در آخر از حال و هوای آن روز دانشگاه برایمان بگویید و اگر خاطره ای دارید برای ما دارید برای ما بفرمایید.
دیدار ساعت 9صبح شروع شد و تا نماز ظهر طول کشید. فضای دانشگاه فضایی شده بود آکنده از شور و نشاط. مخصوصا آن سرودی که دوستانتون اجرا کردند باعث شد تا فضای معنوی خاصی ایجاد بشود که همین هم باعث شد مقام معظم رهبری حدود یک ساعت و نیم سخنرانی کنند و تاکنون چنین چیزی بی سابقه بوده و این به خاطر جو شور و نشاط آفرین و خااص و پاک دانشجویان است. در مورد خاطره هم، قرار بود من به عنوان رییس دانشگاه سمنان موقع ورود آقا برویم و خیر مقدم بگوییم. قبل از آن هم یک نامه ای را تدارک دیده بودیم با توجه به کمبود بسیار زیادی که در دانشگاه، که آن موقع بحث فضا بود، که الان هم هنوز این بحث مطرح است در دانشکده فنی و مهندسی.در آن نامه ذکر کرده بودیم کمبود فضا را. بعد از آنکه روبوسی کردیم و اینها، نامه را به ایشان دادم و گفتم شما به عنوان اینکه تشریف آوردین یک شیرینی به ما بدهید، ایشان هم لبخند زدند و نامه را دادند به مسئول دفترشون فکر می کنم و گفتند ان شاالله درست می شود. که یک سوالی هم پرسید که چرا جاده بیرون دانشگاه، شمالی جنوبی قسمت غرب، هنوز خاکی است؟! و ما هم گفتیم چون بیرون دانشگاه است این کار را نکردیم و بودجه نداشتیم و ایشان تاکید داشتند حتما این کار را انجام دهید. جالبه بعد از یکسال هم به خاطر دانشکده علوم انسانی آن جاده را آسفالت کردیم و هم در مورد دانشکده فنی و مهندسی در تصویب لایحه بودجه که رفته بودند پروژه زیر بنای دانشگاه سمنان را ببینند حدود 12 هزار متر مربع اشتباهی زیربنای بیشتری را برای ما دیده بودند. جالب است که خود به خود آن دوستان پیشنهاد دادند که ما دانشکده مهندسی را مطرح کنیم و دانشکده دامپزشکی، که هر دوی این پروژه بودجه اش همان موقع تخصیص داده شد و نقشه هایش آماده شد که به همین زودی ها پیمانکار کار اجرایی آنرا شروع می کند. یک چیز جالب دیگر هم بگویم این که من تا حالا مردی را به این نورانیت ندیده بودم . . .
?